11 Sep 2014

Lazy lunch/ spinach chorizo omlette

Dear all,
I ate a delicious omelette in the lovely blind pig in Monton today with my dear friend Phil. I found similar a recipe online and attached it below;)

Kochani zjadlam dzis na spolke z moim przyjacielem Philem przepyszny omlet w restauracji Blind Pig . Znalazlam podobny przepis i dodalam go pod zdjeciami.






Pics: Phil Turner

Chorizo, spinach omlette:

50 g butter
2 chorizo sausages (finely chopped)
1 brown onion (small finely chopped)
100 g Baby Spinach (leaves)
10 eggs (at room temperature)
2 tablespoons chives (finely chopped)
1/4 cup water

Directions:

1
Heat 10 grams of butter in a 18cm (base measurement) heavy based non stick frying pan over moderate heat and add chorizo and onions and cook and stir for 3 minutes or until chorizo is crisp and then add mushrooms and cook and stir for 2 minutes or until tender and then add the spinach and cook for 30 seconds or until wilted and transfer to a heatproof bowl.
2
Whope pan clean.
3
Whisk eggs, chives and 1/4 cup water in a large jug and season with salt pepper.
4
FOR EACH OMELET, melt 10 grams of the butter in clean pan over moderately high heat and add a quarter of the egg mixture and tilt to cover base and cook for 2 minutes until set underneath and then slide onto a serving plate.
5
Top half the omelet with a quarter of the chorizo mixture and fold omelet over to enclose.

50 g masła
2 kiełbaski chorizo ​​(drobno posiekane)
1 cebula (drobno posiekana mała)
100 g szpinaku baby (liście)
10 jaj (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki szczypiorku (drobno posiekane)
1/4 szklanki wody

Wskazówki:

1
Rozpusc 10 gramów masła na średnim ogniu, dodaj chorizo , cebulę i smarz mieszać przez 3 minuty, następnie dodaj szpinak i smarz przez 30 sekund w koncu przenieś calosc do miseczki żaroodpornej.

2
Ubij jajka, szczypiorek i 1/4 szklanki wody w dużym dzbanku i dopraw pieprzem i solą.
3
DLA pojedynczego omletu, nalezy stopić 10 g masła w na średnio dużym ogniu i dodać jedną czwartą mieszaniny jaj i smarz 2 minuty,
4
Na koniec naloz troszke mieszaniny chorizo na polowke omletu i przykryj druga.

Smacznego!

8 comments:

  1. ooo po Monton sie wozisz, bogatsze restauracje dla ludzi z kasa

    ReplyDelete
  2. Pani Karolino, proszę zwrócić uwagę na pisownia słowa "smarz". Takiego słowa w języku poskim nie ma... Otóż, poprawna pisownia to "smaż". Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Droga 'Pani Anonimowa', jak bedzie Pani mowila plynnie 3 jezykami , jak Pani Karolina (polski, angielski, niemiceki) to wtedy moze sie Pani wypowiadac WREDA!!!!

      Delete
    2. Czytam właśnie Pani odpowiedź, zakończoną złośliwym jadem, i oczom nie wierzę! Jak może Pani podawać język polski, jako jeden z tych, którym Pani Karolina posługuje się biegle? Przecież to Jej ojczysty język. Oj, biedna Pani Karolina jest, skoro ma takich znajomych.

      Delete
  3. Pozdrowienia z ... Monton, właśnie przeczytałem artykuł na WP o BB (-; wcale nie uważam ze była Pani wykreowana na pusta dziewczynę która ma pstro w głowie, sam jako stary anarchista i punkowiec w ówczesnym czasie jako student w Toruniu dałem się złapać w TVNowskie macki i śledziłem z tygodnia na tydzień co się dzieje w BB...ale w sumie to temat rzeka na inny czas nieprawdaż? Zaciekawił mnie Pani wyjazd do Manchester... gratuluje wyboru, przez ten artykuł w WP zacząłem czytać Pani bloga i trochę zeszło dzisiaj w nocy jako facet muszę podziękować za ostatnie sprawozdania z barów, szczególnie z Blind Pig -mojego po sąsiedzku ,chciałbym powiedzieć ze trochę bylem obrażony na ten Pub parę miesięcy wcześniej był tam Bar z fajna muzyka bilardem na darmo i tanim piwem aż tu nagle trzeba wkładać koszule aby wejść ale po tym opisanym omlecie spróbuje (-; tego drogiego czeskiego piwa (-; suma summarum chciałbym Panią na mówić do większych,szerszych, dogłębniejszych studiów manchesterskich zarciowych i opisów wraz z zdjęciami, myślę ze nie tylko ja bym się ucieszył. Z cala pewnością za tydzień odwiedzę pizzerie na Salford ps. przejeżdżałem tamtędy tyle razy a tu taka ukryta niespodzianka. pozdrawiam serdecznie krzysztofkamil

    ReplyDelete
    Replies
    1. dodaj mnie na facebook. w koncu jestesmy sasiadami:D

      Delete
  4. Pani Karolinko.
    Zgadzam się z przedmówcą. Rewelacja mieszkam blisko a nie miałam pojęcia ze istnieją tak fajne miejsca...(pewnie to brak cennego czasu).
    Przeczytałam artykuł i pomyślałam JAKI ŚWIAT JEST MAŁY.
    Oglądałam BB a tu proszę... prawie sąsiadka! Życzę dalszych kulinarnych doznań i dzielenia się nimi z nami.
    Pozdrawiam z pobliskiego Warrington.

    ReplyDelete